2012. szeptember 29., szombat

Hírek Fehéroroszországból

2012-es Junior Eurovíziós Dalverseny

Péntek este rendezte nemzeti döntőjét Fehéroroszország a 2012-es Junior Eurovíziós Dalversenyre, ahol Jegor Zseszko „A more-more-mia” olasz–orosz kevert nyelvű dala győzött, így az orosz, svéd és ukrán dal után ez a negyedik, amit ismerünk az idei mezőnyből. A holland Avro 2012. december 1-jén fogja megrendezni a gyerekek versenyét Amsetredamban a Heineken Music Hallban, 12 résztvevő nemzettel. Az idei megmérettetés lesz a tizedik a junior fesztiválok történetében.



2013-as Eurovíziós Dalverseny

A BTRC, a fehérorosz közszolgálat pénteken informálta az esctoday.com hírportált, hogy a nemzeti döntőjüket a felnőttek versenyére még idén decemberben megtartják; melyet egy elődöntő fog megelőzni novemberben. Pontos dátumokról még nem volt tájékoztatás. A televízió hivatalos honlapján nem régiben tette közzé a pályázati kiírást, ami orosz nyelven elolvasható itt: http://www.tvr.by/rus/eurovision2013.asp Énekesek, előadók, zenekarok, zeneszerzők október 22-ig küldhetik el pályamunkájukat a BTRC-nek. Hivatalos sajtótájékoztatót október 3-án, szerdán fog tartani a televízió. Így Svájc és Albánia mellett a fehéroroszok választásával is megismerkedhetünk decemberben, bár mint az elmúlt évek tapasztalatai mutatják, mindig megváltoztatják a dalt, vagy az előadót, és botrányba fullad az Eurovíziós dalválasztás;  reméljük, idén könnyedén veszik ezt az akadályt, és Lukasenkó elnök úr is áldását adja a malmői választottra. Fehéroroszország 2004-ben vett részt először a dalversenyen; azóta minden évben indultak; de mindösszesen csak kétszer sikerült a döntőbe jutniuk. Legjobb eredményüket 2007-ben érték el Koldun jóvoltából, aki a „Work Your Magic” című dalával a hatodik helyet szerezte meg a volt szovjet köztársaságnak Helsinkiben. Bakuban a Litesound zenekar a „We Are The Heroes” című dallal nem jutott be a döntőbe!


2 megjegyzés:

  1. Óóó. Akkor nem a svájciak lesznek idén az első dalválasztók?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még a fehéroroszoknál nem tudni semmi konkrét dátumot, de mivel tavaly valamivel karácsony előtt tartották az elődöntőt, így valószínű, hogy most is akkor lesz; csak most a nemzeti döntő :)

      Törlés