2012. szeptember 6., csütörtök

Blog: Visszatekintésben a Dal


Magyarország 2008 óta először idén rendezett televíziós lebonyolítású nemzet döntőt, sőt nevezhetjük azonnal nemzeti döntő folyamnak is, hiszen először a hazai Eurovízió-történelemben két elődöntő előzte meg a nagy finálét. Az MTVA által a 2011-es év legutolsó hónapjában közzétett pályázatra 170 előadó, mintegy 205 dalát küldte el, reménykedve, hogy Ő állhat majd színpadra a piros-fehér-zöld színek alatt Bakuban! Végül így is lett, az egyik pályázó, a Compact Disco megnyerte a hazai döntőjét a versenynek, így Ők vehettek részt az ötvenhetedik Eurovíziós Dalversenyen, az azeri fővárosban, ahol az elődöntő akadályát sikerrel véve, a döntőben a 24. helyen végeztek 19 ponttal.


De ne menjünk ennyire a dolgok elébe: az idei év első napjaiban egy kilenctagú ítészekből álló csoport előzsűrizte a pályázatra beérkezett műveket, majd húszat kiválasztottak az élő televíziós műsorba. A műsor szabályai egyszerűek voltak. A tíz fellépő közül hármat továbbjuttatott a négytagú – Rakonczai Viktor, Wolf Kati, Rákay Philip és Csiszár Jenő – zsűri a döntőbe, és a maradék hét közül pedig az SMS szavazók még egyet. Január 28-án kerül sor az első elődöntőre, ahol 39 pontot összegyűjtve a Compact Disco együttes az első helyen, szorosan mögöttük 38 ponttal Heincz Gábor Biga juttott tovább, majd a harmadik helyen pedig Caramel. A szabadkártyát Tóth Gabinak ítélte oda a nagyérdemű, bár a zsűrinél is Ő lett volna a következő továbbjutó.

Egy hétre rá, február 4-én ugyanezen játékszabályokkal újabb tíz dal mutatkozott be. Itt Gyurcsík Tibi bizonyult a zsűrinél a legjobbnak, akit követett Veres Mónika és a Király testvérek. A harmadik/negyedik helynél volt kérdéses, hogy a „Királyok” vagy Fábián Juliék jutnak-e be a döntőbe, mivel mindkét produkciót 35 ponttal jutalmazták Csiszárék. A végső döntés alapján Linda és testvérei lettek döntősök, habár a Fábián Juli & Zoohacker nevű formáció a közönségszavazatok jóvoltából lett döntős. 


A február 11-i döntőnek már változtak a szabályai: a nyolc produkciót értékelte a zsűri szóban, nem pontozta, az adás legelejétől lehetett szavazni, és a telefonos szavazás első négy helyezettje – Molnár Ferenc Caramel, a Compact Disco együttes, Heincz Gábor Biga és a The Kiralys – bekerült az úgynevezett szuperdöntőbe, ahol a zsűri döntötte el, hogy ki nyeri meg a Dalt. Wolf Kati és Csiszár Jenő szavazatával az első Dalt a Compact Disco nyerte a „Sound of Our Hearts” című dalával.

Személyes vélemény: valószínűnek látom, hogy ha a közönség kezében lett volna a végső döntés is, akkor a Király testvérek nyerték volna a hazai válogatót, de a zsűri nem őket választotta. Mindenesetre nem lehet okolni a zsűrit semmiért sem, hiszen jól választottak. A csapatunk felülmúlta az elvárásokat; döntőbe repítette Magyarországot, zsinórban második éve, ami azért elég nagy szó, olyanok mellett, mint például, hogy Hollandia 2004-ben, Lengyelország 2008-ban, Horvátország 2009-ben volt legutóbb döntőben, de vannak olyan országok is, akiknek az elődöntők 2004-es bevezetése óta egyszer sem sikerült kivívniuk a továbbjutás jogát. Ilyen például Szlovákia, San Marino, Csehország és Montenegró is. 

Hogy a következő Dal megtudja-e tartani ezt a fényét, hogy lesz e ismét rekord pályázó, vagy hogy a következő választásnál is sikerül-e döntőbe juttatni hazánkat,az valószínűleg februárban kiderül. A fent leírtakból látszik, hogy milyen eredményes, milyen sikeres az, aki jelentkezett ebbe a műsorfolyamba. Zenéiket mai napig játsszák a rádiók; slágerlistások, és hazai könnyűzene vezető alakjai. Számos előadó pályája csúcsának tekinti, de van, akinek a karrierje innen indult meg. Ebből merítve minden magyar zenésznek, bandának, énekesnek, zeneszerzőnek és producernek tollat a kezébe, és írja meg a jövőt, írja meg a magyar Eurovízió-történelem folytatását, írja meg a győztes dalt Malmőre!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése